Matkurs og drikke
Matkurs
Du har valgt: Oslo
Nullstill
Filter
Ferdig

-

24 treff ( i Oslo ) i Matkurs

Sorter på søkerangering, kursnavn, pris, sted, kursdato


Oslo 1 250 kr
Vi tilbyr indisk matkurs som et kick-off / teambuilding eller sosialt event. Ved å lage mat sammen lærer dere hverandre å kjenne på en unik måte. Temakveld inkludert... [+]
Temakveld: Våre temakvelder passer for deg som ønsker en innføring i indisk matlaging, bruk av krydder, lære mer om spesielle retter eller rett og slett bare ha en hyggelig kveld der god mat står i sentrum. En temakveld inneholder: foredrag om krydder detaljert gjennomgang av oppskrifter praktisk instruksjon et spennende og smakfullt måltid Temakvelden varer i 3½ timer og åpne temakvelder har forskjellige menyer. Er dere en gruppe på min 6 personer, kan dere booke en egen temakveld. Vi kan også skreddersy en kveld med valgte retter og/eller et spesielt tema etter dine ønsker. Temakvelden kan gjennomføres i våre kurslokaler i Helgesensgate 73B, 0563 Oslo. Eksempler på temakvelder kan være indisk aften/ tandoori-retter, vegetarmat, glutenfri matlaging etc. SØR-INDISK Og den som skal lære deg kunsten er den indiske mateksperten Niru Kumra. Hun gir deg en innføring i kveldens oppskrifter og ingredienser, og du lærer om de spennende krydderne som hører til det spennende sør-indiske kjøkkenet. Videre er du selv med og lager de utsøkte rettene du har lært om.   Gjennom dette kurset vil du lage lekre retter basert på fisk og sjømat. Rettene fra det sør-indiske kjøkken er smakfullt krydret og her benyttes det gjerne kokosmelk. Ris er en naturlig ingrediens og benyttes til alle måltider. Naanbrødet hører ikke hjemme i det sør-indiske kjøkken, her får du smake pori, et nydelig festbrød, og raita selvfølgelig. [-]
Les mer
Oslo 950 kr
Italiensk matlagingskurs på Skøyen. Bli flink på å lage sunne, duftende og velsmakende matretter, etter tradisjonelle italienske oppskrifter som er lette å tilberede... [+]
  Smakenavsicilia : Italiensk matlagingskurs på Skøyen.   Bli flink på å lage sunne, duftende og velsmakende matretter, etter tradisjonelle italienske oppskrifter som er lette å tilberede, og som overrasker med smaken.                        ”Italienske Vin og Mat” - kvelder vil bli holdt i komfortable og velutstyrte lokaler som er egnet for vinsmaking og middagslaging. Mange slike kurs er allerede blitt gjennomført med stor suksess. I samarbeid med Solera Eurowine, har vi planlagt fire timers temakvelder om regional italiensk mat, og der kan du smake både på noen italienske viner, og mat som er tilberedt av oss.              Kursholder er Silvana Ciraolo, som er utdannet arkitekt, med 5 års erfaring fra arbeid i Norge. Det er gjennomført mange kurs; blant annet om italiensk kultur, kunst og språk, samt kokkekurs med fokus på italiensk mat. Smakenavsicilia tilbyr italiensk catering til spesielle anledninger (min. 6 pers), med tradisjonell italiensk mat a la carte. Maten tilberedes på ditt eget kjøkken, for at alt skal være fristende og nylaget. [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 295 kr
24 Jun
Indonesia er bestående av 17 508 øyer, og deres kjøkken har påvirket matlaging i store deler av sørøst-Asia. I nederland er Indonesisk mat like vanlig som kjøttkak... [+]
Indonesisk jord er fruktbar og er meget velegnet for dyrking av mat.Indonesia er en øygruppe som består av mer enn 17.000 øyer og mange etniske grupper som gjør det indonesiske kjøkken spennende, unikt og smaksrikt.Det kulinariske Indonesia har påvirkning fra ulike kulturer som Kina, India, Midtøsten og Europa, og matkulturen er en uvurderlig rikdom for nasjonen Indonesia.Mattradisjonene er viktig for folk i Indonesia. Overalt finnes det restauranter, kafeer og spisesteder som tilbyr et bredt utvalg av mat.Indonesia og deres kjøkken har påvirket matlaging i store deler av sørøst-Asia.I Nederland er Indonesisk mat like vanlig som kjøttkaker i Norge.Men det indonesiske kjøkkenet er ikke veldig utbredt i resten av verden.Vi ønsker å introdusere “Dapur Indonesia” (“det indonesiske kjøkken”) til det norske folk og til Oslo spesielt.Indonesiske retter er rik på smak; oftest beskrevet som gurih (velsmakende som tilsvarerende umami) og pedas (krydret) , og også kombinasjonen av grunnleggende smak som manis (søt) , Asin (salt) , asam (sur) og pahit (bitter).Peanøtter er en mye brukt råvare og man har en sterk tradisjon med vegatarretter samt bruk av tofu og tempeh som proteinråvare i tillegg til kylling, okse og sjømat. Dette kurset har mange innslag av vegetarretter.Kurset holdes av Det Indonesiske Kjøkken www.indonesiskmat.comFørste kurs er 22.aprilKurset starter  kl 12:00 Meld deg på hobbykurs kr. 1 295,-Fakturert kursavgift refunderes ikke, men kan overføres til annet kurs. [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 295 kr
På dette kurset vil du lære å lage nordkinesiske hvete-dumplings med et par tre forskjellige typer fyll og du lærer både å koke, dampe og pannesteke [+]
J 饺子- jiaozi - kinesiske dumplings, er tradisjonell kinesisk mat og var høyt elsket i det nordlige Kina allerede i antikken.   Å lage dumplings egner seg godt som sosial aktivtet man kan gjøre sammen med andre. Verbet for å lage dumplings på kinesisk er 包(bao1) [pakke, holde rundt, omfavne], og når kinesiske familier samler seg til nyttårsfeiring er det nettop for å pakke dumplings og holde litt rundt hverandre.   Det finnes et enormt antall variasjoner av dumplinger, både hva deig og fyll angår. I de sørlige deler av Kina er det ofte vanlig å bruke rismel til deigen, i nord er det hvetemel som gjelder. Dumplings kan i prinsippet fylles med hva som helst, men som et gjennomgåedne trekk er det ofte umami-faktoren som intensiveres i fyllet, sterke smaker - surt/sterkt/nummende/søtt – hører til i dipp-skålen.   Dumplings kan både kokes (水饺) [vann-dumplings], dampes (蒸饺) [damp-dumplings] (mye brukt i Dim-Sum) og pannestekes ( 煎饺) eller (锅贴) [pot-sticker-dumplings] (dette er omtrent som japanske gyotzo). Hvis du først lager noen dumplings hjemme kan du like så godt lage en god del. Ferske dumplings kan nemlig puttes rett i fryseren uten at kvaliteten taper seg nevneverdig, og når du en dag plutslig vil ha dumplings tar det bare korte ti minutter fra du tar dumplings ut av frysern til du kan spise!   På dette kurset vil du lære å lage nordkinesiske hvete-dumplings med et par tre forskjellige typer fyll og du lærer både å koke, dampe og pannesteke. Vi vil også lage en eller to passende små kalde sideretter og se på aktuelle typer dipp.   Fakturert kursavgift refunderes ikke, men kan overføres til annet kurs.   [-]
Les mer
Oslo 2 timer 400 kr
Liten eller stor Chef? På lørdager kan barna delta på matlagingskurs som undervises på fransk! [+]
  Les Marmitons er tilbake. På lørdager kan barna delta på matlagingskurs som undervises på fransk!    Med erfarne Sophia Zidi fra So délices vil «les Marmitons» fra 6 til 12 lære å lage deilige retter som gruppen sammen vil kose seg med, og som de vil ta med hjem til familien. Neste gang tilbyr Sophia: Lørdag 4. februar 2017 kl. 10-12  - Pannekakedag – "Chandeleur" gjennom historien og verden Lørdag 25. februar 2017 kl. 10-12  - Romersk karneval og tilhørende tradisjonelle "bugnes"               Begrenset antall plasser. Betaling ved påmelding.  Påmelding : http://www.france.no/no/norge-oslo/kurs-sertifisering/laer-a-lag-mat-pa-fransk/   Mer informasjon om kurset og kursholderen : http://www.france.no/no/if-news/les-marmitons-vi-har-snakket-med-la-chef/     [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 295 kr
19 Jun
14 Aug
Det italienske kjøkken er ujålete, usnobbete, upretensiøst, enkelt og velsmakende. [+]
Det er alltid selve råvaren som spiller hovedrollen i en italiensk rett. Pynt og fjas på maten finner man ikke. Man legger ikke «ein liten persilledusk på toppen» i Italia. Det vil jo ødelegge smaken helt. Her snakker vi kultur. I disse lavkarbotider er det kanskje ikke så populært med pasta, risotto, polenta eller pizza. Dette er mat man blir tjukk av. Og vi nordmenn har vel aldri vært større enn vi er nå.  Men hvorfor ser vi så få «store» italienere? Kanskje fordi matkulturen er gammel og velprøvd. Og fordi italienerne alltid spiser litt mat før maten – eller antipasti. Enkle småretter, raske å tilberede. Rå grønnsaker i fingermat-vennlige størrelser, skiver av skinke, marinerte bønner, oliven, ansjos med sitron eller carpaccio. Dessuten er man rundhåndet når det gjelder bruken av olivenolje. I Italia spiser man aldri på tom mage.Dette er det motsatte av den norske matkulturen som bygger på at generasjoner nordmenn kun hadde én ting å spise - graut. Var våre tippoldeforeldre heldige, hadde familiene kanskje en salt sild på deling. Da gjaldt det å fylle opp. Konsekvensen av å spise på den italienske måten er at man først spiser tyngre fordøyelige råvarer med fiber, fett og protein, så blir man mett på den mer lettfordøyelige pastaen. Resultatet er at blodsukker-nivået ikke stiger hurtig som hos moderne nordmenn, som går rett på spagettien. Derfor holder italieneren seg mett lenge, mens nordmannen må småspise litt kort tid etter et måltid. Lær mer om maten fra vår europeiske matkulturs vugge. Meld deg på det italienske matkurset. [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 295 kr
21 Aug
Læretiden for en sushikokk er på 7 år i Japan, men vi klarer det viktigste på ca. 4 timer. [+]
Sushi er «vanskelig lett» å lage. Mange tror det handler om å ikke koke eller steke fisken». Men på vårt sushikurs kan deltageren lære hvordan man tilbereder «toppinger» som både kokt, stekt eller fritert. På kurset tilberedes sushi med både fisk, kjøtt, egg og grønnsaker. Sushi handler først og fremst om risen. Og det er tilberedning av risen som utfordrer nye sushikokker. Teknikker for skjæring av fisk eller kjøtt kan man lære seg relativt raskt. Men det er koking av sushiris som er kunsten. Noe man har muligheten til å lære på vårt sushikurs. På kurset øver deltagerne på å tilberede et utvalg av nigirisushi og norimaki. Dessuten lærer man trikset å jobbe med klebrig ris som klister seg til fingre som om de blir limt fast, om man da ikke bruker det fantastisk geniale, enkle trikset med…Nei, vent litt - du må nok melde deg på kurset! [-]
Les mer
Oslo 5 timer 1 500 kr
29 Aug
30 Aug
Rune Kristian Elnan fra Levanger brenner for baking og holder bakekurs over hele landet. Nå holder han også kurs i Oslo. [+]
Dette er 5 1/2 -timers bakekurs på en dag for den som er over middels glad i velduftende gjærbakst.  Passer både for husfar som ønsker og bake ærlig brød til barna, og kokken som ønsker å gi gjestene en magisk opplevelse fra brødkurven kommer på bordet. Vi kommer til å ha fokus på hva som skjer i en deig, og hvorfor noen brød blir bedre enn andre. Og ikke minst, hvorfor man skal ligge unna "kjøpabrød":) Surdeigsbrød, lyse brød, grove brød, sunne brød, usunne brød, hvetedeig og croissant. Elting og heving, med kjempelite gjær eller surdeig.  Et praktisk kurs , hvor vi deler erfaringer, og kjenner på deigene underveis. Alle får med seg en bakeklar surdeig hjem, samt en god del herlige bakverk:) Kurset går over en dag, og er basert på vanlig kjøkkenutstyr.  Vi starter kurset med en varm suppe med brød til(selvsagt), før vi hiver oss igang med eltinga. Kurset går over en dag, og er basert på vanlig kjøkkenutstyr.  Vi kommer også til å få bakt litt i vedfyrt steinovn.Vi starter kurset med en varm suppe med brød til (selvsagt), før vi hiver oss igang med eltinga.  Dette kurset arrangeres sammen med Forno vedfyrte steinovner http://forno.no .Vi vil gjerne fortelle om vedovnene på kurset, men det er  ikke en forventning om salg av ovn i enden av kurset.Det er anledning til å kjøpe seg et glass drikke ved ankomst, i løpet av kurset og til måltidet.Vi har alle rettigheter.   Pris: 1500,-pr.pers/Småbarnsforeldre 1300,- pr pers    Redusert pris til småbarnsforeldre, fordi vi ønsker at kommende generasjoner skal vokse opp med duften av nybakt i huset :-)   Påmelding er bindende. Fakturert kursavgift refunderes ikke, men kan overføres til annet kurs.  Faktura med  inntil 10 dagers betalingsfrist kommer som lenke i epost.Sjekk spamfilteret ditt da det dessverre kan skje at eposten havner der.I henhold til Angrerettloven har du 14 dagers angrefrist. Denne angreretten kan du benytte ved å sende oss en epost til matkurs@matkurs.no.  Ved å trykke på Påmeldingsknappen bekrefter du at du har lest og akseptert våre vilkår.    Kurset den 15. mars starter klokken 14:00 Kurset den 29.august og 30. august starter kl 16:00     [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 295 kr
29 May
11 Sep
Lær å lage italienske pizza av en danske og nordmann med kartofler og kokte poteter i blodet. [+]
Det er populært å kjøpe kjøtt som er marinert, vakuumert, kokt, grillet, revet, hakket,  sauset, puttet i brød og toppet med søt dressing før det endelig kan dyttes i munnen. Mulig det var svinekjøtt et sted i starten av prosessen, men det må man nesten ta en DNA test for å finne ut av.  Hvorfor ikke bare lage mat? Hva er galt med smaken av råvarene som er brukt? Hva med pizza? Pizza blir best når du lager den enkelt med få ingredienser. Pizza burde vært et synonym for godt. « Det smakte pizza." Enkel, fin, fyldig smak. Det er pizza.   Det kan være vanskelig å forstå hvorfor man skal gå på et kurs hvor man lærer at det enkleste er det beste.  Selv om pizza er enkelt å lage, betyr det ikke at man kan være kunnskapsløs når den lages. Jo bedre du forstår prosessene, jo bedre blir resultatet.  På pizzakurset jobber deltageren med deigen. Hvordan få deigen smidig, myk og smakfull? På pizzakurset jobber deltagerne med sausen. Hvordan få frem syren, sødmen og umami? På pizzakurset reflekteres der rundt toppeingen. Hvordan få den saftig og riktig tilberedt? På pizzakurset erfarer man rett tilberedning. Hvordan rett temperatur løfter skorpen sprø og smakfull?    Hvor langt unna ferdigpizza kan vi komme? Det kan du bedømme etter og ha spist deg gjennom kurset.  Det er foresten lov å fylle opp et glass eller to med noe italiensk.    Dette kurset arrangeres sammen med Forno vedfyrte steinovner http://forno.no . Vi vil gjerne fortelle om vedovnene på kurset, men det er ligger ikke en forventning om salg av ovn i enden av kurset.  Vi ønsker bare å formidle budskapet om enkelhet, renhet og smaken av råvarene som brukes. Smaken og stemningen blir italiensk av seg selv.   Kurset starter på mandager  kl 18.00 og på lørdager kl 12:00 . [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 295 kr
23 Sep
La fredagstacoen bli en ekte opplevelse som bringer deg og dine gjester til Mexico, der USA og Sør-Amerika møtes [+]
Meksikansk Fiesta!   Chef Sylvia Vavik er en evig student av meksikanske mattradisjoner. Som liten lærte hun først å lage mat hos bestemoren sin, helt nord i Mexico på grensen mot USA. Senere flyttet hun med familien til Houston i Texas hvor hun vokste opp. Hun har med andre ord “texmex” flytende i blodet. Nå bor hun i Norge, men hun reiser stadig tilbake i Mexico for å studere klassisk meksikansk kokkekunst.   Men selv om hun nok har den viktigste delen av utdannelsen sin fra familien har hun den formelle kokkekunst utdannelse fra Norge. Her til lands har hun blant annet deltatt i - og vunnet - kokkeprogrammet Norges Grillmester i 2015.   Der fikk seerne en liten smak av hva Chef Sylvia brenner for. Hun har blant annet taco stand i Mathallen og dette er en del av hennes ustanselige misjonering for meksikansk mat. Kom innom og få en autentisk smak av nordre Mexico - der De Forente Stater møter Sør-­Amerika og maten er til å dø for.   Meksikansk Fiesta Du kjenner kanskje meksikansk mat som et hardt "skjell" med kjøttdeig, tomatsaus og forskjellige tilbehør. “Taco-fredag” har blitt et vanlig fenomen i Norge. Men det masseproduserte produktet nordmenn flest kjenner som taco er nok like meksikansk som en Grandiosa kan kalles italiensk pizza, om ikke mindre.   På dette kurset inviterer Chef Sylvia til kjøkkenet for å vise fram ekte meksikansk husmannskost. Meksikansk mat kommer først og fremst fra hjertet. Det er mat med masse krydder og mye smak. På kurset vil du få en innføring ien lidenskapelig og autentisk meksikansk matopplevelse,og noen hemmelige triks som ikke er å finne i boka.   Mange av hovedingrediensene kjenner du nok til? Mais, bønner, avokado, chili og ris. Men i Mexico er maten knyttet like mye til kulturen, samvær mellom mennesker og tradisjoner.   La fredagstacoen bli en ekte opplevelse som bringer deg og dine gjester til Mexico, der USA og Sør-Amerika møtes     [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 295 kr
10 Jun
09 Sep
Hva med en hyggelig kveld med god vin, god mat og gode historier? Jo takk, hvor kan man oppleve alt dette? [+]
God vin, god mat og gode historier kan oppleves på matkurs.no. Hvordan finne rett drikke? Vår vinmann Frode Hofstad har en mangfoldig bakgrunn som vinsmaker og skribent, og elsker å formidle kunnskap om vin gjerne sammen med noen gode historier.Det er mulig å få noen erfaringer som kan gjøre det lettere å velge rett ved neste hyggelige anledning. Våre kurs er lagt opp med en gjennomgang med et godt utvalg matretter og gode viner. Å finne passende vin til maten er vanskelig enkelt.  Vinkurset gir tips om grunnprinsipper for å lykkes med kombinasjoner med glass og tallerken.Tenk på grunnsmakene og du kan enkelt finne riktig vin. På kurset smakes et utvalg viner og i møte med et utvalg matretter. Noen kombinasjoner gir frydefulle erfaringer, mens andre oppleves som mindre heldig. Poenget er at man kan lære mye av  "dårlige" eller lite heldige kombinasjoner. Da oppleves også de gode sammensetningene sterkere.  Dette kurset er et smakskurs hvor du ikke lager mat, men får  smaksopplevelser, gode historier og en sosial kveld.   Kurset starter kl18:00     [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 295 kr
Du fikk kanskje med deg Are Kalvøs bok om 158 kinarestauaranter i Norge? Dette er noe helt annet. Det kinesiske metkurset vil gi deg muligheten til å skape autentisk ki... [+]
Kinesisk matkultur er rik og kan by på et vell av smakfulle retter. Håkon Lindbäck har tilbragt mye tid på å studere kinesisk matkultur og arbeidet ved flere reastauranter i Kina for å lære seg grunnlaget for bredden i ekte kinesisk mat og Sichuankjøkkenet spesielt. Han har servert autentiske kinesiske måltider på oppdrag fra private og bedrifter i Oslo og vil nå dele på sin kunnskap for å gi flere mennesker en innsikt til å kunne skape herlige måltider med kinesiske retter i sitt hjem. en kinesisk middag er noe man gjør sammen og er ikke din rett og min rett. Maten settes midt på bordet og gjestene bruker hver sin lille bolle til å forsyne seg selv. Rettene er mange og varierte både i smak, ingredienser og tilbredningsmetode. Måltidet følger ikke fast struktur av typen forrett, hovedrett og dessert, maten kommer på bordet når den er ferdig og følger tilberedningens logikk og logistikk. Du fikk kanskje med deg Are Kalvøs bok om 158 kinarestauaranter i Norge? Dette er noe helt annet. Det kinesiske metkurset vil gi deg muligheten til å skape autentisk kinesisk mat hjemme på ditt eget kjøkken. Kurset starer klokken 13:00.   [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 295 kr
12 Jun
28 Aug
Mat fra sjøen er godt, men undervurdert i vår norske matkultur.Historisk har konserveri... [+]
Mat fra sjøen er godt, men undervurdert i vår norske matkultur.Historisk har konservering vært i fokus. Ikke så rart, kanskje, med våre lange kalde vintre. Det gjaldt å fiske effektivt i stimer av torsk, sild og vandrende laks i elvene når den var tilgjengelig.  Mens franske fiskere kunne bruke vinteren til å fange østers, kamskjell og andre delikatesser langs lange sandstrender, var de samme artene «trygge» i utilgjengelige, dype norske fjorder. Det samme var gjedde og abbor under tykk ferskvannsis. Det var viktig å bruke tiden på det som gav avkasting. Og det var om å gjøre og ta vare på «investeringen» slik at den holdt seg gjennom vinteren.I dag er situasjonen en annen. Råvarene er lettere å få tak i, men vår matkultur har ikke tatt inn over seg disse delikatessene. Vi spiser fortsatt nesten bare laks, torsk og fiskeboller. Vi har råvarene, men ikke kulturen. Men vi kan videreutvikle oss. Vi kan bli flinkere til å spise alt det deilige man finner under vann.  Praktisk filetering av rund og flat fisk. Grundleggende tilberedningsmetoder som graving, varmrøking, marinering, sylting, speking, damping, pannesteking. i tillegg til koking av kraft til supper og sauser samt å lage farser av fisk. Deltagerne får jobbe med sjøkreps og hummer Det blir laget en del mat, så det vil også spises en hel del fiskemat. Fakturert kursavgift refunderes ikke, men kan overføres til annet kurs.   [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 295 kr
Ser du etter et matkurs for dummies? [+]
Har du kjent på utfordringen av å ønske å lage god og smakfull mat til hverdags, uten å måtte bli en kokebokorm eller matbloggorm? Dette kurset gir deltagerne en grunnleggende innføring i matlaging. Kurset gir deg raske smakfulle hverdagsmåltider som samtidig er sunne. Vi tar utgangspunkt i vanlige råvarer du finner i butikken fordi vi ønsker at du raskt og enkelt tar i bruk det du har opplevd på kurset og at middagsplanen skal falle enkelt på plass i hverdagen. Du lærer å pimpe opp kjedelig mat til festmat og muligens blir du så inspirert av våre enkle kokkeprinsipper at du vil forsøke deg på å lage skikkelig festmat ved neste vennemiddag.     Fakturert kursavgift refunderes ikke, men kan overføres til annet kurs. [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 295 kr
12 Jun
21 Aug
Å spise tapas er herlig uformelt og inkluderende. [+]
Å spise tapas er herlig uformelt og inkluderende.Et utvalg retter som er enkle å lage, enkle å servere og ennå enklere å spise. Det smaker jo så godt, som regel finnes noe godt i et glass ved siden av også.Tapas er spansk og kommer fra ordet tapar, som betyr «å dekke over» eller «å dekke til».  Sier man «una tapa» betyr det «et lokk». Opprinnelsemyten til tapas forteller om at man plasserte en liten brødskive på toppen av sherryglassene for å forhindre at fluene rotet seg nedi. Ingen liker vel fluer i sherryen sin. Senere ble det funnet opp masse småretter som passet på brødskivene. I dag finnes det et vell av småretter - ikke alle passer på en brødskive som balanserer på et sherryglass, men de smaker utmerket. Hos oss får deltagerne bryne seg på tilberedning av i overkant av 20 småretter. Det er mye matlæring for pengene! [-]
Les mer