Dette kurset har ingen fremtidige kursdato(er) oppført. Bruk skjemaet for å kontakte kursholderen for mer informasjon.
Kurset gir en innføring i forebyggende og gjenopprettende konfliktarbeid og tar for seg følgende temaer: Verkstedmetodikk og veilederrollen, konfliktkunnskap, konfliktdempende kommunikasjon, konfliktanalyse, tilrettelagte samtaler og megling. Kurset er delt i fire samlinger (1+2+2+1 dager) og gjennomføres i perioden fra juni 2024 til februar 2025. Gjennomgående i opplæringen vil være fokus på "A Whole School approach" - og oppsummerende hvordan Trygg Læring kan brukes på alle nivåer og områder i skolen.
Som avsluttende oppgave oppfordrer vi deltakerne til å utarbeide en prosjektskisse for realisering av Trygg Læring på egen arbeidsplass. Vi vil gi klare retningslinjer for prosjektskissen og veilede i prosessen.
Mål for opplæringen
Opplæringen gir deltakerne et teoretisk og praktisk grunnlag for å bygge, vedlikeholde og gjenopprette relasjoner i skolehverdagen og er i tråd med overordnet del av læreplanen og kravene i Opplæringsloven.
Målgruppe
Kurset er rettet inn mot deltakere som er i en rolle der de i praksis har, kan eller skal påta seg spesifikt ansvar i arbeid med konfliktarbeid i praksis. Det kan være kontaktlærere, sosiallærere/rådgivere, miljøarbeidere, ledere i skoler og barnehager, pedagogisk psykologisk rådgivere, ansatte i innsatsteam/ ressursteam, og andre med relevante arbeidsoppgaver.
Konfliktarbeid i praksis – seksdagers grunnopplæring i forebyggende og gjenopprettende konfliktarbeid for skoleansatte
Del I: 11.juni 2024
Del II: 23. og 24. september 2024
Del III: 04. og 05. desember 2024
Del IV: 03.februar 2025
Sted: Sentralen, Øvre Slottsgate 3, Oslo
Praktisk informasjon
Påmeldingsfrist: 04.06.2024
Kontaktperson:
Mari Andrine Holen
93258975
Del I: Forebyggende konfliktarbeid - verkstedmetodikk
(11.juni 2024, Sentralen - P1)
Del 1 gir et teoretisk grunnlag og praktiske verktøy for å drive forebyggende konfliktarbeid, gjennom å jobbe med elevenes sosiale og emosjonelle kompetanse og å bygge og vedlikeholde gode relasjoner til og mellom elevene.
Deltakerne blir kjent med verkstedsøvelser, dialogsirkel og konfliktdempende kommunikasjon, samt veilederrollen i verksted. Den pedagogiske tilnærmingen vil styrke lærerens metodiske repertoar i faglig sammenheng.
Mellomperiode: Deltakerne prøver ut metode og verktøy i egen praksis. Veiledning tilbys.
Del II: Konfliktkunnskap og konfliktkommunikasjon
(23. og 24. september 2024)
Del 2 har hovedvekt på kunnskap om hva som ligger bak en konflikt, analyse av konflikt og konfliktdempende kommunikasjon.
Mellomperiode: Deltakerne prøver ut metode og verktøy i egen praksis. Veiledning tilbys.
Del III: Gjenopprettende samtaler og megling
(04. og 05. desember 2024)
Del 3 har fokus på konflikthåndtering og tredjepartsrollen og meglers rolle i gjenopprettende prosesser. Deltakerne får trening i meklingsprosessen som inkluderer individuelle samtaler med parter, meklingssamtalen og for-/etterarbeid knyttet til en konflikt. Deltakerne får også kjennskap til stormøtemetodikk og arbeid med gruppekonflikter.
Del IV: Forankring, oppsummering og veien videre
(03.februar 2025)
Del 4 vektlegger hvordan det vi har jobbet med gjennom kurset kan brukes på alle nivåer og områder i skolen - "A Whole School Approach"; forankring i skoleledelsen, skolemiljø, elevdemokrati m.m. Vi vil se på hvordan hovedmodellene som er blitt presentert henger sammen og reflektere rundt disse gjennom å trekke inn erfaringer deltakerne har gjort seg i perioden.
Kursansvarlige/forelesere
Gunhild Solem er leder for elevtjenesten ved Etterstad vgs i Oslo. Hun har bakgrunn som mobbeombud i Rogaland og som lærer og rådgiver i grunnskole og videregående skole. Gunhild er allmennlærer og har master i Education and Development. Gunhild er styreleder og kursholder i Trygg Læring.
Mari Andrine Holen er lektor ved Blindern vgs i Oslo. Hun har bakgrunn som rådgiver og spesialpedagog i grunnskole og videregående skole. Mari har hovedfag i pedagogikk/spesialpedagogikk, og er daglig leder og kursholder i Trygg Læring.
På de ulike samlingene vil gjesteinstruktører fra fagfeltet bli invitert inn.
Lesetips
Dale, Geir (2006): Fra konflikt til samarbeid. Grunnbok i konfliktarbeid med ungdom, Cappelen
Drugli, Onsøien (2010): Vanskelige foreldresamtaler-gode dialoger, Cappelen Damm Akademisk
Farstad, Odden (2015): Konfliktarbeid i skolen - med gjenopprettende tilnærming, Gyldendal
Follestad, Wroldsen (2017): SIRKEL- en metode for relasjonsarbeid og godt læringsmiljø, Fagbokforlaget
Follestad, Wroldsen (2019): Restorative Circles in Schools - How to Build Strong Learning Communities and Foster Student Wellbeing, Jessica Kingsley Publishers
Zehr Howard (2015): The Little Book of Restorative Justice: Revised and Updated (Justice and Peacebuilding), Good Books
Restad, Sandsmark (2021): Mobbeforebygging i et fellesskapsperspektiv, Kommuneforlaget