Vi tilbyr nettkurs i programmering for matematikk R fordelt over to økter á tre timer. [+]
Dette kurset forbereder deg på programmering i matematikkfagene R1 og R2. Vi tar utgangspunkt i de nye læreplanene. Den første økten begynner med litt repetisjon av grunnleggende programmering. Resten av økta fokuserer vi på relevante anvendelser av programmering i matematikk R1. Vi ser også på hvilke utfordringer elevene har i møtet med programmering, og hvordan vi kan hjelpe elevene med disse. Den andre økten fokuserer vi på programmeringen i matematikk R2 . Under begge øktene får du tid til å programmere/kode selv og i team. I ukene mellom øktene får du mulighet til å prøve ut det du har lært. Etter kurset er fullført, skal du ha et godt grunnlag for å imøtekomme kravene til programmering i matematikk R1 og R2. Du sitter også igjen med flere nyttige undervisningsopplegg som du kan ta med direkte inn i klasserommet.
Kursinnhold 30. august
I den første økten fokuserer vi på relevante programmer i matematikk R1. Først skal vi kort repetere de grunnleggende programmeringskonseptene, hvilke utfordringer elevene møter, og hvordan vi kan løse flokene. Vi begynner så med programmering av vanlige funksjoner, funksjoner med delt forskrift, og derivasjon. Vi ser på hvordan vi kan plotte resultater og funksjoner, ved hjelp av biblioteket Matplotlib (PyPlot). Underveis skal vi utvikle algoritmer for å løse forskjellige problemer i matematikk R1, for eksempel å bestemme et nullpunkt eller en asymptote. Til slutt skal vi lese inn data fra en fil, og utføre regresjon og plotting i Python. Under økten får du tid til å prøve deg på noen oppgaver, både alene og sammen med andre lærere.
Kursinnhold 20. september
I den andre økten fokuserer vi på relevante programmer i matematikk R2. Vi begynner med programmering av rekker, der programmering egner seg spesielt godt. Vi fortsetter med numerisk integrasjon, og avslutter med numeriske metoder for differentiallikninger.
Her er noen eksempler på anvendelser du skal bli kjent med:
Bestemme den deriverte ved numeriske metoder
Plotte funksjoner i Python, ved å beregne mange punkter, og trekke korte linjestykker mellom disse.
Utforske ulike rekker og rekursive sammenhenger, og lage visuelle representasjoner av disse
Utvikle algoritmer for å beregne integraler numerisk, og bruke programmering for å utføre algoritmene
Lese inn datapunkter fra en fil, og utføre regresjon ved hjelp av Python
Kursholder
Kaare Erlend Jørgensen har vært ansatt på Mailand videregående skole siden 2009, hvor han underviser i matematikk og informasjonsteknologi. Han har undervist alle matematikkfagene i videregående skole; 1P, 1P-Y, 2P-Y, 1T, S1, S2, R1 og R2. Erlend satt i oppgavenemnda for eksamen 1P-Y og 1T-Y i perioden 2017 - 2020. Han er forfatter av boka «Kaares kokebok i programmering», utgitt i 2020, 2.utgave i 2021. Boka demonstrerer visuell innlæring av programmeringskonseptene. I tillegg er han dreven på digital kompetanse i matematikk, og har produsert 500 undervisningsvideoer til bruk i omvendt undervisning. Han har mange års erfaring med nybegynnere i programmering. Motto: «Hvis du klarer å følge oppskriften for Toro Tomatsuppe, så klarer du også å lære deg å programmere.» [-]
Les mer