Alle kategorier
Du har valgt: Matkurs og drikke
Nullstill
Filter
Ferdig

-

99 kr
Sommelier, vinjournalist og kursholder Trude Helén Hole har nå grunnet mange forespørsler valgt å holde vinkurs igjen, men nå med ny vri - vinkursene ser du hjemme på vid... [+]
Nytt i Norge i 2017 - online vinkurs med Hole! Trude Helén Hole har nå grunnet mange forespørsler valgt å holde vinkurs igjen. Trude er en erfaren og populær kursholder, og holder svært morsomme, lærerike og inspirerende kurs. Dette er ikke bare et vinkurs, men også en minnerik og hyggelig opplevelse - nå kan du se kurs hjemme i egen stue. For introdukjsonstilbud på nybegunnerkursenen - klikk her! Trude er utdannet sommelier, har drevet vinimport i seks år og vært vinskribent i 14 år for forskjellige medier og skriver om vin og annet på sin blogg: www.trudehelenhole.no. Svært gode referanser:  "Tusen takk for et helt fantastisk vinkurs. Det var en suveren opplevelse i en rocka innpakning. Både når det gjelder din kunnskap som du så raust deler, formidlingsevnen, historiefortellingen, humoren og stemningen. Skjønner godt at du fikk så unison god tilbakemelding. Det skal du virkelig ta til deg, og vi som fikk oppleve dette, sier bare; Tusen Takk!" Tone Nygård, Head of HR Development Sporveien"Tusen takk for meg! Det var veldig praktisk, lærerikt og morsomt! Du er flink Trude Helén Hole! Klem." Wenche Steen, daglig leder og eier Hud og Hår Klinikken"Og her kommer den største takken til dere som gjorde helgen til en suksess: Tusen takk Mona Sletengen Halvorsen som årets kuleste konfransier, Kjersti Løken Stavrum som ikke leser bruksanvisning, Trude Helén Hole som fikk en 10 er på en skala fra 1-6 for sitt vinkurs!" Trine-Lise Jagge, Dynamic People og arrangør av Karriereweekend Geilo."Vil bara sända ett tack mail i samband med karrierweekend på Geilo. Vin provningen du arrangerade var verkligen ett gott innspel som bjöd på massa skratt och ny kunnskap! Du har en härlig personlighet som skapar engagemang." Pierre Wilhelm Jansson, Customer Relations Frogner House."Så gøy at vinene fikk menneskelige egenskaper. Veldig lærerikt og koselig. Godt utvalg av viner og en inspirerende "somalier" :-) Karoline Storbråten, NHST Media Group"Dette var en hyggelig opplevelse. God atmosfære og fint utvalg med viner. Mange gode tips til eget kjøp. Særegen stil og god formidlingsevne." Morten Fahlvik, Education Research Manager Its Leearning. Nå er det introdukjsonstilbud på nybegunnerkursenen - klikk her! Trenger du kurs i blogging, les mer her.    [-]
Les mer
Thaimatkurs i din bedrift. Gi dine ansatte en spennende smaksopplevelse. [+]
Thaimatkurs i din bedrift. Gi dine ansatte en spennende smaksopplevelse. Det har stadig blitt mer populært med alternative arrangementer i bedriftene. Et uformelt matkurs i kombinasjon med en hyggelig fest eller julebord er alltid spennende. Gi dine ansatte en uforglemmelig og annerledes kveld hvor de kan få utfolde seg og skape felles hygge. Dette styrker samholdet og gir motivasjon og glede samtidig som det er lærerikt. Vi kommer til din bedrift/kantine hvor vi sammen tilbereder kveldens delikatesser som senere nytes i hyggelig lag. Vår meget erfarne thaikokk vil se til at rettene tilberedes etter alle kunstens regler og er klare for servering. Kurset gir en innføring i de viktigste urter og krydder og viser hvordan råvarer behandles og tilberedes. Dere vil lære å tilberede de mest kjente thairettene med et spekter av smaker og tilsetninger. Kurspakken inkluderer 1 forrett og 2 hovedretter som kan velges fra vår meny på www.siamoriental.no Andre ønsker avtales spesielt. Vi tilpasser opplegg etter behov og størrelse på gruppen og bringer med alle råvarer for tilberedning. Pris etter avtale. [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 390 kr
12 Dec
12 Jan
09 Feb
Indisk mat er deilig smakfullt og passe sunt. [+]
Indisk mat er deilig smakfullt og passe sunt. På dette kurset får deltagerne skjerpet matkompetansen med et utvalg klassiske indiske retter. Kursdeltagerne vil jobbe med krydder, urter og belgfrukter. Det jobbes med fugl, fisk, lam og yoghurt. Det er fokus på balanse i smakene, hvordan man demper det sterke med det milde og ivaretar råvarenes opprinnelige smak, selv om svetten pipler i pannen.  Hva vil vi lage? På menyen står et utvalg retter, dipper og leskende drikker. Det lages raita, chutney, dahl, pakora, tandoori, pasanda, vindaloo, chapati og selvfølgelig både salt og søt lassi.Liker du godt krydret mat, liker du dette kurset!Det er anledning til å kjøpe seg et glass drikke ved ankomst,  i løpet av kurset og til måltidet.Vi har alle rettigheter.   Hverdagskurs  starter kl 18 og lørdagskurs starter kl 12.Vår ankomstbar åpner en time før. Vi tilrettelegger for de fleste allergier eller livssyn om du benytter meldingsfeltet i påmeldingsskjemaet. Les om våre smitteverntiltak her [-]
Les mer
Oslo 3 timer 995 kr
12 Dec
23 Jan
27 Feb
En spennende reise gjennom en verden av osterog dertil egnet drikke og annet passende tilbehør. [+]
Ostedommer, ostebokforfatter og osteevangelist, Jan Peter Aursnes er en lidenskapelig formidler av kunnskap om ost laget av rå melk. Jan Peter skriver om ost i flere publikasjoner og på sin egen blogg Osteperler. Han er Master of Cheese ved siden av gjesteysting på ulike gårdsysteri , osteforedrag og ostefaglig ansvar i Store Norske Leksikon og har skrevet boken " Mine Osteperler".   På ostekurset gjennomgår vi hovedtypene av ostefamilier , hvordan de fremstilles og hvordan de bør se ut og bør smake/lukte. Vi prøver med ulike viner og tilbehør til ostene slik at du kan tilby dine gjester gode kombinasjoner av ost og drikke.   Hva er egentlig ost, og hvordan blir den til? Hva gjør ost så forskjellig, selv om utgangspunktet ofte er det samme? Vi lærer å smake på ostene og kjenner og ser på forskjellene. Det gjør oss litt bevisst på hva ost smaker, og hva som er typisk for de forskjellige familiene, samt at vi blir i stand til å kjenne igjen en ost i ostedisken. Så skal vi kjenne forskjellen på en pasteurisert hvitmuggost og en som er ystet av rå melk. I tillegg er vi innom hva som er bra tilbehør for ost, og hva som ikke er det. Her kan du lukte og smake og spørre om alt du har lurt på om ost, men ikke har turt å spørre om, eller hatt noen å spørre.  En spennende reise gjennom  oster fra Norge og langveisfra  og vi tester kombinasjoner med fire ulike viner og annet passende tilbehør. Dette kurset passer for  den som ønsker å bli i stand til å kjenne igjen en ost i ostedisken. og oppleve nye høyder av nytelse og smak, samt for kokker og servitører som ønsker å gi sine gjester en ekstra ostedimensjon. Dette er et smakskurs hvor du ikke lager mat, men hvor sansene står i sentrum. Det er anledning til å kjøpe seg et glass drikke ved ankomst og etter kurset.Vi har alle rettigheter. Kurset passer ikke for gravide.   Kurset starter kl 19:00 og har en varighet på cirka 3 timer. Vår ankomstbar åpner en time før. Les om våre smitteverntiltak her   [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 390 kr
05 Dec
19 Jan
23 Mar
Dette er kurset er et 4 1/2 timers grunnleggende bakekurs for den som er over middels glad i velduftende gjærbakst. Kurset passer for den som ønsker å bake gode brød til ... [+]
Hva du skal passe på ved elting av deigen? Hvorfor slå ned deigen når den heves? Hvorfor så lite gjær? Hvilken temperatur skal brød bakes på? Når er brødet du baker ferdig bakt? Hvorfor skal du bake brød selv?   Dette er kurset er et 4 1/2 timers grunnleggende bakekurs for den som er over middels glad i velduftende gjærbakst. Kurset passer for den som ønsker å bake gode brød til familien eller kokken som ønsker å utvide sine bakeferdigheter for å gi gjestene gode munnopplevelser fra brødkurven til desserten. Kurset har fokus på hva som skjer i en deig. Hvilke grep kan du ta for å løfte det ferdige resultatet fra gjærduftende smakløse boller til luftige aromatiske rundstykker. Kurset tar for seg glutenarbeid, behandling av gjær, bruk av bakepulver, hvordan man lager luftige usyret brød som chapati (brød uten hevemiddel) . Vi starter kurset med en varm suppe med brød til (selvsagt), før vi hiver oss i gang med eltinga. Det er anledning til å kjøpe seg et glass drikke ved ankomst, i løpet av kurset og til måltidet. Vi har alle rettigheter. Ta med gode sko. Dette er et praktisk kurs. Deltagerne jobber selv og blir kjent med deigene underveis. Kursholder deler erfaringer og viser teknikker. Alle får med seg god del herlige bakverk med seg hjem samt et oppskriftshefte for videreutvikling av egne bakeferdigheter.   Hverdagskurs  starter kl 17 og lørdagskurs starter kl 12.Vår ankomstbar åpner en time før. Les om våre smitteverntiltak her [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 390 kr
11 Jan
25 Jan
09 Feb
Læretiden for en sushikokk er på 7 år i Japan, men vi klarer det viktigste på ca. 4 timer. [+]
Sushi er «vanskelig lett» å lage. Mange tror det handler om å ikke koke eller steke fisken». Men på vårt sushikurs kan deltageren lære hvordan man tilbereder «toppinger» som både kokt, stekt eller fritert. På kurset tilberedes sushi med både fisk, kjøtt, egg og grønnsaker. Sushi handler først og fremst om risen. Og det er tilberedning av risen som utfordrer nye sushikokker. Teknikker for skjæring av fisk eller kjøtt kan man lære seg relativt raskt. Men det er koking av sushiris som er kunsten. Noe man har muligheten til å lære på vårt sushikurs. På kurset øver deltagerne på å tilberede et utvalg av nigirisushi og norimaki. Dessuten lærer man trikset å jobbe med klebrig ris som klister seg til fingre som om de blir limt fast, om man da ikke bruker det fantastisk geniale, enkle trikset med…Nei, vent litt - du må nok melde deg på kurset!   Det er anledning til å kjøpe seg et glass drikke ved ankomst,  i løpet av kurset og til måltidet.Vi har alle rettigheter.    Hverdagskurs  starter kl 18 og lørdagskurs starter kl 12.Vår ankomstbar åpner en time før.   Vi tilrettelegger for de fleste allergier eller livssyn om du benytter meldingsfeltet i påmeldingsskjemaet.   Les om våre smitteverntiltak her   [-]
Les mer
Friluftskurs 1 000 kr
Riktig partering gjør gourmetretten til en nytelse! [+]
Slaktekurs og partering     Riktig utført slakt sikrer høy kjøttkvalitet!Her lærer du slakting fra a til å, hvor du får muligheten til å bruke kniven selv. Dette kurset er det vi kaller matnyttig! Pris kr. 1000,-  Vi tilbyr kurs for både grupper og enkeltpersoner, over flere dager eller på times basis. Vi kommer gjerne til deg for å holde kurs.  Kontakt oss for ytterligere informasjon.  Neste kurs starter: lørdag 30. mai 2015 kl. 1000.  (både slakt og partering)  [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 390 kr
06 Feb
16 Mar
26 Apr
Mange liker ikke fisk. Men vår påstand er at de fleste liker riktig tilberedt fisk [+]
Mat fra sjøen er godt, men undervurdert i vår norske matkultur. Tilberedning av fisk er en vanskelig kunst. Mange liker ikke fisk. Men vår påstand er at de fleste liker riktig tilberedt fisk. Et fiskestykke kan være perfekt, smakfull og saftig tilberedt, men sekunder senere kan den oppleves som tørr og med kjedelig smak. På kurset har vi fokus på fiskemiddagen i hverdagene og vi har fokus på fiskerettene du kan briljere med på festmiddager.  Kurset tar for seg: Viktigheten av riktig temperaturer ved tilberedning av fisk. Demo på filetering av rund og flat fisk. Grunnleggende tilberedningsmetoder speking, damping, panering, steking og graving. I tillegg koker deltagerne kraft, til suppe og saus, som selvfølgelig også lages... enkelt fra bunnen av uten pulver fra pose... dessuten avslører vi et par kokketriks.  Deltagerne får jobbe med sjøkreps, blåskjell, torsk, kveite og laks. Ikke minst tar vi tak i hverdagsfiskemiddagen laget på fryst fisk.   Det blir laget en hel del mat, så det vil spises en hel del fiskemat. Det er anledning til å kjøpe seg et glass drikke ved ankomst, i løpet av kurset og til måltidet. Det er anledning til å kjøpe seg et glass drikke ved ankomst,  i løpet av kurset og til måltidet.Vi har alle rettigheter.   Hverdagskurs  starter kl 18 og lørdagskurs starter kl 12.Vår ankomstbar åpner en time før. Les om våre smitteverntiltak her Vi tilrettelegger for de fleste allergier eller livssyn om du benytter meldingsfeltet i påmeldingsskjemaet.  Det blir laget en del mat, så det vil også spises en hel del fiskemat. Fakturert kursavgift refunderes ikke, men kan overføres til annet kurs.   [-]
Les mer
1 150 kr
Hjemmekurs i thaimat. Lær å lage dine thai-favoritter. [+]
Hjemmekurs i thaimat. Lær å lage dine thai-favoritter. Thaimat har aldri vært mer populært og det er stadig flere som blir fasinert av det thailandske kjøkken. Liker du å tilberede sunn og god mat eller kanskje du ønsker å imponere dine venner med noe hjemmelaget og eksotisk? Lær mer om thaimatens hemmeligheter. Hva med å samle en vennegjeng og hold kurs i eget hjem? Vi gjennomfører kurs hjemme hos deg. Kombiner et kveldskurs med en hyggelig hjemmefest hvor prikken over i’en er servering av selvlaget thaimat. Det er både lærerikt og spennende. Kurset gir en innføring i de viktigste urter og krydder og viser hvordan råvarer behandles og tilberedes. Du vil lære å tilberede de mest kjente thairettene med et spekter av smaker og tilsetninger. Vi tilbereder det hele sammen med deg og dine gjester og tilpasser etter deres kjøkken og ambisjoner. Vår meget erfarne thaikokk vil se til at alle retter tilberedes etter alle kunstens regler og er klare for servering. Vi bringer med alle råvarer og nødvendig redskap for tilberedning. Kurspakken inkluderer 1 forrett og 2 hovedretter som kan velges fra vår meny på www.siamoriental.no Andre ønsker avtales spesielt. Vi kan også leie ut kokk til ditt selskap dersom du ønsker den fantastiske thaimaten, men ikke vil involvere dine gjester i tilberedelsen eller briljere med egne kokkeferdigheter.     [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 390 kr
30 Jan
09 Mar
På dette kurset vil du lære å lage nordkinesiske hvete-dumplings med et par tre forskjellige typer fyll og du lærer både å koke, dampe og pannesteke [+]
J 饺子- jiaozi - kinesiske dumplings, er tradisjonell kinesisk mat og var høyt elsket i det nordlige Kina allerede i antikken.   Å lage dumplings egner seg godt som sosial aktivtet man kan gjøre sammen med andre. Verbet for å lage dumplings på kinesisk er 包(bao1) [pakke, holde rundt, omfavne], og når kinesiske familier samler seg til nyttårsfeiring er det nettop for å pakke dumplings og holde litt rundt hverandre.   Det finnes et enormt antall variasjoner av dumplinger, både hva deig og fyll angår. I de sørlige deler av Kina er det ofte vanlig å bruke rismel til deigen, i nord er det hvetemel som gjelder. Dumplings kan i prinsippet fylles med hva som helst, men som et gjennomgåedne trekk er det ofte umami-faktoren som intensiveres i fyllet, sterke smaker - surt/sterkt/nummende/søtt – hører til i dipp-skålen.   Dumplings kan både kokes (水饺) [vann-dumplings], dampes (蒸饺) [damp-dumplings] (mye brukt i Dim-Sum) og pannestekes ( 煎饺) eller (锅贴) [pot-sticker-dumplings] (dette er omtrent som japanske gyotzo). Hvis du først lager noen dumplings hjemme kan du like så godt lage en god del. Ferske dumplings kan nemlig puttes rett i fryseren uten at kvaliteten taper seg nevneverdig, og når du en dag plutslig vil ha dumplings tar det bare korte ti minutter fra du tar dumplings ut av frysern til du kan spise!   På dette kurset vil du lære å lage nordkinesiske hvete-dumplings med et par tre forskjellige typer fyll og du lærer både å koke, dampe og pannesteke. Vi vil også lage en eller to passende små kalde sideretter og se på aktuelle typer dipp. Vi tilrettelegger for de fleste allergier eller livssyn om du benytter meldingsfeltet i påmeldingsskjemaet.    Fakturert kursavgift refunderes ikke, men kan overføres til annet kurs.   [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 390 kr
10 Apr
15 May
05 Jun
Grilling er sannsynligvis vår eldste tilberedningsmetode. I boken «Modernist Cuisine» hevdes det at grilling er en så gammel tilberedningsmetode, at den er eldre enn den ... [+]
Å grille er en perfekt måte tilbringe en hyggelig sommerkveld med gode venner. Grilling er sannsynligvis vår eldste tilberedningsmetode. I boken «Modernist Cuisine» hevdes det at grilling er en så gammel tilberedningsmetode, at den er eldre enn den moderne menneskearten. Modernist Cuicine hevder at grilling er spiren til menneskelig kultur og evolusjon. Det er kanskje derfor vi elsker lukten og smaken av grillmat. Som regel når man inviterer til en grillfest kommer gjestene med hver sin pakke grillpølser. Kanskje noen har kjøpt med noe ferdigmarinert grillmat. Det er hyggelig med venner, men hva med lage litt god mat i tillegg? Forberedelse er nøkkelen til suksessPå kurset vil du få prøve deg på marinerte kjøttstykker uten at naboen klager på røyken eller ringer brannvesenet. Du vil få prøve deg på å grille biffkjøtt, fugl, fisk og grønnsaker. På kurset testes også noen supre partyvinnertriks, som f.eks å grille en kylling på en ølboks. Neste grillfest blir som et Kinderegg, god mat, god stemning og gode venner. Det er anledning til å kjøpe seg et glass drikke ved ankomst,  i løpet av kurset og til måltidet. På dette kurset kan vi tilby en drikkepakke med viner utvalgt av vår sommelier til måltidet  Dette kan bestilles og forhåndsbetales i sammenheng med påmeldingen.Vi har alle rettigheter. Hverdagskurs  starter kl 18 og lørdagskurs starter kl 12.Vår ankomstbar åpner en time før. Vi tilrettelegger for de fleste allergier eller livssyn om du benytter meldingsfeltet i påmeldingsskjemaet. Les om våre smitteverntiltak her     Meld på Grillkurs [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 390 kr
18 Jan
22 Feb
26 Apr
Har du kjent på utfordringen av å ønske å lage god og smakfull mat til hverdags, eller er du student som skal klare deg på et stramt matbudsjett [+]
Har du kjent på litt kjøkkenskrekk? Blir det for teoretisk med kokebøker eller matblogger? Hva med et praktisk hverdags-mat-matkurs? Dette kurset gir deltagerne en grunnleggende innføring i smart matlaging og passer like godt for studenten som skal klare seg med et lavt matbudsjett som for travle  foreldre.. Kurset er praktisk og gir raske smakfulle og sunne måltider av det du kjøper i butikken på hjørnet.  Vi tar utgangspunkt i det du finner i posen etter en rask handletur etter jobben.  Vi ønsker at du tar i bruk det du har opplevd på kurset og at middagsplanen skal falle enkelt på plass i hverdagen. Kurset tar også for seg kjøttfrie middager og hvordan man "pimper opp" en posesuppe.  Vil du lærer å friske opp vanlige matretter til elegant festmat. Kanskje du inspireres så sterkt av våre smarte kokketriks så du forsøker deg på eksklusiv festmat til lørdagens vennemiddag. Hva med en smart hjemmelaget mini-hverdagsburger?Nå sexy servert en lørdag kveld mens ungene er hos besteforeldrene...Sjekk metoden på vår blogg. Det er anledning til å kjøpe seg et glass drikke ved ankomst,  i løpet av kurset og til måltidet.Vi har alle rettigheter. Hverdagskurs  starter kl 18 og lørdagskurs starter kl 12.Vår ankomstbar åpner en time før. Les om våre smitteverntiltak her Vi tilrettelegger for de fleste allergier eller livssyn om du benytter meldingsfeltet i påmeldingsskjemaet. [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 390 kr
13 Feb
Daniela Linarello vil la deg prøve deg på ulike typer pasta med og uten fyll med flere ulike farger laget fra grunnen av. [+]
  Det aller beste Daniela Linarello fra Piemonte vet, er å lage den “gamle tradisjonelle” italienske husmannskosten som hun respekterer og elsker.   Hun elsker også å formidle den rene klassiske italienske matkulturen og vil dele sine kunnskaper med deg. Pasta er mer enn spaghetti og ravioli I Italia finnes det minst 100 ulike pastatyper. Hver pasta har sitt eget formål og sin egen saus. Andre kombinasjoner av pasta og saus slik som vi ofte mikser er rett og slett ikke tillatt. På dette kurset vil du kunne prøve deg på flere ulike typer pasta med og uten fyll med flere ulike farger laget fra grunnen av. Vi lager Ravioli, Tortellini, Tagliatelle, Quadrucci og mange flere varianter. Det starter med en teoretisk innledning. Deretter deles opp det i arbeidslag hvor det er praktisk matlaging på kjøkkenet sammen med laget på en arbeidsstasjon.   Vi avslutter med et måltid hvor deltagerne kan nyte det de har laget. Det er anledning til å kjøpe seg noe å drikke , gjerne italiensk, ved ankomst, under kurset og til måltidet. Vi har alle rettigheter. Hverdagskurs  starter kl 18 og lørdagskurs starter kl 12.Vår ankomstbar åpner en time før. Vi tilrettelegger for de fleste allergier eller livssyn om du benytter meldingsfeltet i påmeldingsskjemaet. Dette kurset kan ikke tilrettelegges glutenfritt. Les om våre smitteverntiltak her         [-]
Les mer
Oslo 4 timer 1 390 kr
14 Dec
16 Jan
26 Jan
Ønsker du å spise mindre kjøtt, trenger du kunnskap om hvordan man lager god og næringsrik mat uten kjøtt [+]
Har du et familiemedlem som har blitt vegetarianer og funderer på hvordan du kan ha næringsrike felles måltid eller ønsker å legge om til et kosthold med mindre bruk av kjøtt? Kanskje ønsker du ikke å bli vegetarianer eller veganer, men å spise mer plantebasert? Vet du ikke helt hvor du skal begynne for å komme i gang? Eller kanskje du har en tenåring i huset som ikke vil spise noe animalsk, er i villrede for hva du skal lage og usikker på hvordan barnet skal få i seg nødvendige næringsstoffer? På dette kurset vil vi lage gode, smakfulle og næringsrike retter uten kjøtt. En god idé kan være å starte med en eller to kjøttfrie dager i uken – og da er disse rettene gode å ha. Matkurs.no har samarbeidet med Linn Helene Støle  i utviklingen av dette kurset. Linn Helene er utdannet klinisk ernæringsfysiolog og jobber på sykehus. Hun har vokst opp som vegetarianer og holder kokkekurs og foredrag om vegetarkost. Linn Helene brenner for å formidle fordeler om kosten, gi kunnskap og inspirasjon, slik at det er lettere å innføre mer grønt i hverdagen. Hva lærer du?• Vi gjennomgår kroppens behov for næringstoffer, vitaminer etc., og hvordan man kan imøtekomme dette uten bruk av kjøtt som råvare• Hvordan kostholdet skal oppleves som variert• Tilberedningsteknikker for grønnsakerVi legger dette opp som et tapaskurs slik at man får cirka 15-20 retter til repertoiret.Du får personlig oppfølging og veiledning underveis i kurset.Vi avslutter som vanlig med et herlig måltid. Det er anledning til å kjøpe seg et glass drikke ved ankomst,  i løpet av kurset og til måltidet.Vi har alle rettigheter.Hverdagskurs starter kl 18 og lørdagskurs starter kl 12. Vi tilrettelegger for de fleste allergier eller livssyn om du benytter meldingsfeltet i påmeldingsskjemaet.   Les om våre smitteverntiltak her [-]
Les mer
3 timer 800 kr
Kurset gir en enkel innføring i å lage sushi hjemme. * Skylling og koking av ris. * Generelt om valg av fisk og skalldyr og kriterier for ferskhet. * Vi skal lage tr... [+]
"Hvordan lage sushi"   Ingredienser Japansk rundkornet ris (japonica)Søtet risddik (sushi-zu)Tang (nori)Wasabi (japansk pepperrot)SaltvannsfiskGrønnsaker, fx agurk, vårløk eller aspargesGari (syltet ingefær)Soya   Kjøp av fisk Norske farvann har flere arter av fisk som egner seg til sushi og sashimi. I utgangspunktet anbefale å kjøpe fisken fra en fiskehandler og ikke nærbutikken. Unntaket er eventullt salmalaksen, men ta en titt på utløpsdato først. Frosne scampi (16/20) kan du kjøpe overalt, men du kan være uheldig å få scampi med gjørmesmak om du kjøper de aller billigste. Det er viktig at du informer ekspeditøren i fiskebutikken at du skal ha fisk til sushi. Det er forskjellig holdbarhet på fisk som skal spises rå og fisk som skal varmebehandles. I tillegg til laks og tunfisk finnes det mye hvitfisk i norske farvann som egner seg til sushi og sashimi. Kveite er i en egen klasse, men også uer og hellebarn er fremragende rå. Mange flatfisk kan brukes og da er spesielt smørtunge å anbefale. Av utenlandsk hvitfisk er kingfish/hamachi/yellowtail også utmerket til sushi og sashimi. I sesongen er makrell en flott fisk til sushi og sashimi, men den krever litt forarbeid. Vågehvalen er også nydelig i sesongen, men blir mere tranaktig i smaken etter frysing. Kamskjell, sjøkreps og hummer gjør seg også godt til sushi og sashimi. Tommelfingerregler for å vurdere ferskheten av fisk: - skal lukte friskt av saltvann og hav- spenstige klare øyne- friske rødfargede gjeller- slimlag skal dekke skinnet på fisken- om du presser en finger i kjøttet så skal ikke avtrykket/dumpen bli sittende, men flate ut igjen   Skjæring av fisk Til bruk i nori-maki er det mindre viktig hvordan du skjærer fisken, men for biter til nigiri og sashimi er det viktig at kjøttet blir skåret slik at stykket blir lett å tygge. Kuttene skal gjøres på tvers av bindevevet. Pass på å bruke hele knivbladet. Legg ann med bakenden av kniven og trekk mot deg slik at du avslutter kuttet med tuppen av kniven. Hånden som ikke holder kniven bruker du til holde på plass den en biten du skjærer av. Bruker du en skarp kniv er det ikke nødvendig å presse kniven nedover.   Sushiris (shari) Vask Risen du kjøper i butikken er uten skall og har fått polert bort de ytterste lag med kli. Endel rester sitter imidlertid fremdeles fast på riskornet og bør skylles bort før koking. Vask risen lett ved å røre om under rennende kaldt vann. Hell ut vannet og fortsett skyllingen til vannet er mer klart enn hvitt. La deretter risen stå i kaldt vannet til riskornene blir hvite. Det tar omtrent 30 minutter. Hell ut vannet og la det renne av i en sil.   Koking Riskoker er absolutt å anbefale, men om du ikke har det så gjelder følgende prinsipp for en vellykket koking av ris. Kok opp kjapt, simre svakt og hvile tilsist Ha risen i en kasserolle sammen med vann i forholdet 1:1 (tørr ris:vann) og kok opp med lokk. Vannmengden vil variere avhengig av hvor tett lokk du bruker på gryten. Forsvinner vannet for fort kan du tilsette mere vann underveis. Etter oppkok skal risen såvidt simre til vannet er fordampet/opptatt i riskornene. Ett triks er å koke opp på en plate og så flytte over på en plate med svakere varme etter oppkok. Etter koking skal risen hvile i 15 minutter med lokket på. Det er en fordel å bruke en kjele med stor omkrets. Er kjelen for smal blir riskornene fort ujevnt kokt (ferdige i bunn, men ikke i topp). Smaksetting Legg den kokte risen i en bakke og hell over tilmålt mengde sushi-zu. Vend risen forsiktig så alle riskorn blir dekket av eddikblandingen og du er sikker på at det ikke er noen klumper i risen. Det er viktig med en rask nedkjøling og du kan eventullt bruke en håndvifte mens du vender risen. Vend risen 6-7 ganger de neste 10-15 minuttene for en jevn avkjøling og for å forhindre at risenkornene festner. Når temperaturen på risen er litt under kroppstemperatur er den klar til bruk. Den kan eventuellt holdes varm i ovnen en liten stund på 50 grader med aluminiumsfolie over.   Norimaki Hosomaki (liten rull) Del et ark med nori i 2 langsmed stripene. Legg den ene halvdelen på en rullematte med den blanke siden ned. Arket skal ligge i kant med enden av rullematten. Fukt fingrene og fordel uten å presse en liten håndfull sushiris på 3/4 av arket nærmest deg. Pass på at risen går helt ut til kantene, men det gjør ikke noe om det er små åpninger i risen midt på arket. Stryk en tynn stripe med wasabi midt på risen og legg deretter fx laks, scampi eller tunfisk ovenpå. Litt vårløk eller hvitløk er det også plass til. Løft den enden av rullematten som vender mot deg opp med tommlene. Med de andre fingrene holder du fyllet i rullen på plass mens du vipper rullematten over fyllet til der risen slutter. Legg pekefingrene på toppen av rullen, mens du med de andre fingrene presser mot deg. Løft opp enden av rullematten og fortsett rullebevegelsen slik at den siste fliken av noriarket slutter om hosomakien. Legg påny pekefingrene på toppen av rullen og press bestemt mot deg. Pass på at du legger rullen med skjøten ned.   Futomaki (stor rull) På rullematten legg et helt ark med nori med den blanke siden ned. Stripene på arket skal gå i samme retning som du ruller og arket skal ligge i kant med enden av rullematten. Fukt fingrene og fordel uten å presse en håndfull sushiris på 3/4 av arket nærmest deg. Pass på at risen går helt ut til kantene, men det gjør ikke noe om det er små åpninger i risen midt på arket. Midt på risen legg på en tynn stripe med wasabi og deretter fx laks, tunfisk eller scampi. Litt agurk eller en asparges og kanskje avocado passer fint i rullen. Litt vårløk eller sesamfrø er det også plass til. Løft den enden av rullematten som vender mot deg opp med tommlene. Med de andre fingrene holder du fyllt i rullen på plass mens du vipper rullematten over fyllet til der risen slutter. Legg pekefingrene på toppen av rullen, mens du med de andre fingrene presser mot deg. Løft opp enden av rullematten og fortsett rullebevegelsen slik at den siste fliken av noriarket slutter om hosomakien. Legg påny pekefingrene på toppen av rullen og press bestemt mot deg. Pass på at du legger rullen med skjøten ned.   Uramaki (innside-ut-rull) Legg et halvt stykke noriark på rullematten og fordel en liten håndfull sushiris på 3/4 arket nærmest deg. Oppå risen kan du drysse fx sesamfrø. Legg et stykke clingfilm oppå risen og vend noriarket med risen slik at clingfilmen blir liggende ned på rullematten. Fliken av noriarket uten ris skal vende mot deg. Legg en tynn stripe med wasabi midt på noriarket fra side til side. Fyll med fx scampi, avocado og agurk. Med tomlene løfter du bakenden av rullematten mens du holder fyllet på plass med de andre fingrene. Rull ned så fyllet er omsluttet av nori. Legg pekefingrene på toppen av rullen og press mot deg med de andre fingrene. Løft enden av rullematten og fortsett rullebevegelsen. Pass på at du får med deg plasfolien. Når du har rullet helt rundt så legger du påny pekefingrene på toppen av rullen og presser mot deg. Vent med å fjerne plastfolien til rullen skal deles opp.   Litt om grønnsaker til maki AgurkAgurk er den mest vanlige grønnsaken i maki. Det er flere måter å skjære den til på, men pass på at den ikke blir for tykk. AspargesAsparges egner seg utmerket til bruk i de fleste maki. Fingertykke asparges bør deles først. Pass på å ikke koke for lenge. Maks 90 sekunder i salt vann, men gjerne kortere. ShiitakeShiitake kan kjøpes både tørket og tildels ferske i noen butikker. Begge varianter kan brukes i maki, men de tørkete må bløtes opp først. Det kan være godt å gi soppen litt smak ved småkoke de noen minutter i f.eks. soya, dashi, sake og mirin. GulrotBør strimles og kokes møre. Lag gjerne en kokelake med litt soya og mirin. VårløkSkjæres tynt. La ligge i bløt i noen minutter og press så saften ut av vårløken. Dette gir en mildere smak. [-]
Les mer

Lukk Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies).
Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.